miércoles, 1 de agosto de 2012


CAFEÏNA, UNA AJUDA EXTRA PEL NOSTRE ESPORT

Des de inicis de la humanitat la cafeïna ha estat present en l’alimentació de les persones. El risc per la salut que comporta la seva ingesta és mínim, evidentment, des de un punt de vista de consum moderat (no més de 300mg/dia i on una tassa de cafè conté 125mg). Actualment també està present en la dieta dels esportistes degut a que la cafeïna  no està considerada cap substància dopant. Encara que la cafeïna no entra dins de la llista de substàncies o mètodes prohibits per la WADA (Agència mundial antidopatge) existeix una ajuda ergogènica amb el seu consum. En concret, és un estimulador del sistema nerviós central SNC i per tant, estimulador de la formació i alliberament de substàncies neurotransmissores com les catecolamines y en concret la noradrenalina, la acetilcolina i, altres substàncies com la serotonina (hormona de l’humor). La cafeïna va ser descoberta pel científic i químic analític alemany Friedrich Ferdinand Runge (Hamburg 8 de febrer de 1795, Oranienburgo 25 de març de 1867). Al 1819 va mostrar el seu descobriment a Goethe (poeta, novel·lista, dramaturg i científic alemany).
Mesos després, Runge va identificar la cafeína.

La cafeïna és una trimetilxantina (alcaloide que actua com a droga psicoactiva i estimulant) y es catabolitzada al fetge pel citocrom P450 a dimetilxantinas: paraxantina, teofil·lina (aquestes dues majoritàriament en els éssers humans), i teobromina, que son de nou catabolitzades. La teofil·lina presenta les mateixes accions farmacodinàmiques que la cafeïna. Alguns estudis conclouen la seva implicació en l’increment de la capacitat de resistència muscular al igual que la cafeïna. Respecte els exercicis aeròbics de llarga duració, els estudis (Bell & McLellan 2002) conclouen un increment en la duració de l’exercici al 80% del VO2 màx. després de la administració d’una dosis de 5mg/Kg de cafeïna. Cox i col.laboradors (2002) observaren que el consum de Coca-cola per hidratar-se durant l’última part d`una prova de resistència produïa una millora al rendiment (la prova va ser una cursa ciclista de 2 hores). Aquests beneficis ergogènics es deuen en gran mesura a la ingesta de la cafeïna present a la beguda (20-40mg cafeïna en 250ml de beguda). Respecte exercicis anaeròbics de curta durada s’ha observat (Collomp i col·laboradors 2002) una disminució del temps (1 segon) en una prova de natació de 100m estil lliure en nedadors entrenats. Mentres en nedadors no entrenats no s’observaren millories en el temps. Respecte els exercicis de força màxima, Kalmar y Cafarelli (1999) observaren un augment del 3,5% de l’activació voluntària màxima (màxima contracció voluntària) y el temps de la fatiga va millora un 26%. Altres estudis mostren que l’administració de cafeïna (equivalent a dues tasses de cafè) pot produir una gran reducció al dolor muscular resultant d’esforços  excèntrics i retardar l’inici de la lesió muscular. Així, dosis de cafeïna de 3mg/Kg pes/dia ja son quantitats que comporten una ajuda ergogènica per l’esportista. Comentar també que dosis superiors a 192mg/Kg pes/dia es consideren semiletals per la salut de les persones.

Existeixen altres hipòtesis sobre el mecanisme d’acció de la cafeïna que caldrien esmentar. Així, hi ha poc recolzament en la hipòtesi de que la cafeïna augmenta la oxidació del greixos, encara que si pot augmentar la lipòlisi en repòs (evidenment la lipòlisis en repòs és mínima). Respecte la reducció a la utilització del glucògen com a font energètica tampoc existeixen estudis concloents, al igual que la reducció en la utilització de la fosfocreatina PCr. Si existeixen estudis concloents sobre la reducció de la percepció de la intensitat de l’exercici degut a l’acció de la cafeïna sobre el SNC. Els efectes diürètics de la cafeïna no ens han de preocupar a nivell esportiu perquè no son gaire potents.  

ALIMENT
CONTINGUT EN CAFEÏNA (mg)
Gr / ml
CAFÈ
40-180
150ml
TE
25-50
150ml
CACAU
5-10
150ml
BARRETA CHOCOLATA
5-20
100g
REFRESCOS
20-40
250ml
BEGUDES ENERGÈTIQUES
30-85
250ml
                                                                    *FONT: adaptat de Magkos & Kavouras 2005


FONTS:



-    Apunts Postgrau Farmacologia, nutrició i suplemenatció a l’esport”  Universitat de Barcelona UB-IL3, 2011

No hay comentarios: