lunes, 13 de febrero de 2012


COR I PULMONS, EL MOTOR DE LA NOSTRA ACTIVITAT FÍSICA

Tots percebem què al començar una cursa la nostra freqüència cardíaca augmenta i la nostra respiració ha de ser més ràpida i profunda. Què passa dins del nostre cos a nivell cardiovascular i respiratori? A quina freqüència cardíaca he de còrrer per preparar millor la nostra condició física? Tot i què siguis un corredor novell sempre has de tenir presents una sèrie de consideracions i coneixements per rendibilitzar el teu entrenament:  

La despesa energètica (la qual parlarem més profundament en un posterior article) ha d’augmentar per cobrir les necessitats metabòliques què es produeixen amb l’augment de l’activitat física. Per això, el nostre sistema cardiovascular dur a terme una sèrie d’accions o millor dit, adaptacions a diferents nivells (freqüència cardíaca FC, el volum sistòlic VS, la despesa cardíaca i la pressió arterial PA) amb l’objectiu de satisfer les necessitats causades per la major demanda d’oxigen, de nutrients, eliminació dels productes de desfet (principalment àcid làctic i CO2) i la regulació tèrmica corporal. Totes aquestes adaptacions momentànies què el nostre sistema cardiovascular ha d’assolir per garantir l’esforç què estem realitzant són en definitiva el nostre objectiu com a esportistes i, si mitjançant un adequat programada d’entrenament aquestes adaptacions es realitzen de forma continuada el nostre sistema cardiovascular assolirà unes adaptacions de major permanència.

En una persona adulta, amb el pas dels anys, es produeix progressivament una disminució en la FC màxima però en una persona entrenada aquest descens és més lent (puntualitzar la diferència de FC màxima, 5-10 pulsacions/minut, menor en dones què en homes). També es genera una adaptació dins la FC basal (la de repòs) què generalment és més baixa en persones què realitzen activitat física. Els valors més freqüents oscil·len entre 60-80 p/m per un adult jove, encara què hem de tenir present la seva variabilitat davant factors externs com la temperatura ambiental i factors interns com l’edat, sexe, pes i/o factors genètics. Així, quan aconseguim una constància dins d’un treball cardiovascular, ens trobarem amb una millora de la nostra capacitat, tant aeròbica com anaeròbica i per tant un augment de la nostra FC màxima i de la FC basal.

Al posar-nos en marxa, per exemple en una cursa, existeix inicialment un dèficit d’oxigen O2 degut a què els aparells cardiovasculars i respiratoris no poden cobrir les necessitats metabòliques dels músculs. Aquest dèficit desapareix (equilibri entre l’aportació i el consum d’O2)  passats 2-4’ i s’anomena “Steady-state d’O2” i el podrem reconèixer gràcies al manteniment de la freqüència cardíaca (recomano a tots els corredors la incorporació d’un pulsòmetre al seu entrenament), el manteniment dels valors respiratoris (què denotarem amb la desaparició de la sensació d’ofegament) i, per tant, la sensació de poder mantenir el ritme de la cursa durant molt de temps. Aquest deute d’O2 que s’arrossega des de l’inici de la cursa haurà de ser restituït després de finalitzar l’exercici. A.V Hill ho defineix com: “És l’oxigen consumit durant la recuperació, que excedeix les quantitats que normalment haguessin estat consumides en descans durant un període de temps equivalent”.
         
         Deute d'O2=(Volum d'O2 en recuperació-Volum d'O2 basal) X minuts recuperació
  
Vist des de altre vessant, la cardíaca, quan comencem la cursa, la FC augmenta fins a estabilitzar-se dins d’un número de pulsacions per minut (segons condició física de la persona). Tant el temps en que es triga a aconseguir aquesta FC estable com el valor en el que s’estabilitza es modifiquen mitjançant l’entrenament, essent més curt el temps que es triga en aconseguir la estabilitat del valor i menor la freqüència a la que s’estabilitza, evolucionant de manera progressiva tan mateix és millor la capacitat física de la persona. És a dir, la nova adaptació aconseguida amb el nostre darrer entrenament aconseguirà que a la propera cursa tinguem un procés de deute d’oxigen inicial de menor durada i en ajudarà a establir un ritme de cursa amb unes p/m més baixes dins la mateixa intensitat què la cursa anterior. Per tant, el nostre llindar aeròbic/anaeròbic assolirà una pujada. De la mateixa manera, la recuperació post-esforç consistirà en la disminució de p/m conforme va passant el temps des del moment de l’acabament de l’esforç. Aquesta baixada serà més ràpida, per un minut d’exercici, conforme millor sigui la nostra capacitat física, millorant amb l’entrenament (això també ho podrem determinar mitjançant el nostre pulsòmetre). Parlant de temes cardíacs, esmentar també que la despesa cardíaca DC (volum de sang que el cor expulsa en un minut) augmenta quan realitzem l’activitat física, per tant, també augmenta el volum sistòlic VS (el volum sanguini expulsat pel cor a cada batec). En concret, augmenta progressivament fins a aproximadament el 40-60% del consum màxim d’O2. Després i degut al temps de diàstole (temps d’ompliment ventricular), que es redueix també progressivament, el VS tendeix a augmentar de forma més pausada fins què arriba a estabilitzar-se. Això ve determinat per diferents factors com el volum de sang que retorna al cor (aurícula dreta), la distensibilitat ventricular (limitat per la pròpia estructura del múscul cardíac), la contractibilitat ventricular i, per la pressió arterial. A tot això, si voleu saber més, sobre els mecanismes d’autoregulació de la funció cardíaca, trobareu a molts llibres de fisiologia l’anomenada “lley de Frank-Starling” què ve a dir el següent: Quant més distesa sigui la cavitat cardíaca (per tant, major sigui la longitud de la fibra muscular cardíaca i del sarcòmers de la mateixa), amb una major potència es produirà la contracció consegüent i, per tant, millor i més eficient serà l’expulsió sanguínia del cor.

Tornant a la vessant respiratòria, l’augment del volum cardíac VC, és un factor determinat en el control i regulació de la ventilació pulmonar durant l’esforç que estem realitzant. D’aquesta manera, aquest augment del VC, paral·lelament amb el sistema límbic del cervell i la escorça motora, envien informació propioceptiva per transmetre l’adequació dels volums respiratoris a les noves necessitats. Aquests factors reben el nom neurogènics i al acabar l’activitat física disminueix el seu efecte estimulant sobre la funció ventilatoria. Altres factors pel control i regulació de la ventilació pulmonar són de tipus humoral y estableixen canvis bioquímics què son els responsables de les adaptacions pulmonars. Així, ens trobem davant canvis en l’augment de la concentració de potasi K, disminució de l’O2, un augment del diòxid de carboni i, un augment en la concentració del lactat en sang. Tota aquesta informació és processada pel centre regulador respiratori que estimularà la acció dels músculs respiratoris com el diafragma, els intercostals, els abdominals, etc...

Tornant a la cursa què havíem començat, si anem augmentat la intensitat o ritme de cursa, la ventilació arribarà a un punt on no augmentarà de manera progressiva i en relació constant a la càrrega realitzada fins el moment. A partir d’aquí, començarà a fer-ho de manera més important, quasi exponencial. Amb això, aquest augment serà desproporcionat respecte a l’augment que es produeixi del consum d’O2. Entrarem per tant, al que s’anomena com a llindar anaeròbic ventilatori i es defineix com: El punt en el qual es perd la relació lineal entre el consum d’O2 i la ventilació, moment que també comença a dependre en major part de la freqüència respiratòria. Els mecanismes més importants involucrats i que serveixen per explicar aquesta pèrdua de linealitat són: L’augment de la temperatura corporal (+/- 1.5Cº) que augmenta la ventilació de característiques taquipnéiques; l’augment de la concentració de catecolamines (noradrenalina, adrenalina) què també augmenta la ventilació i; El tamponament de l’àcid làctic que es genera en la glucólisi anaeròbica (què ja comentarem en altre article dedicat a les fonts energètiques a l’exercici físic). L’excés de CO2 generat per aquesta neutralització del lactat serà eliminat mitjançant la ventilació i l’ajuda del bicarbonat sòdic.     

Arribat a aquest punt ens trobem amb la línea de separació (llindar anaeròbic) entre un esforç aeròbic (amb presència d’O2) i un esforç anaeròbic (amb dèficit d’O2). Per tant, com saber si el nostre ritme de cursa és aeròbic o anaeròbic? Evidentment cada un de nosaltres tindrem un llindar que voltarà dins d’una freqüència cardíaca FC diferent segons la nostra capacitat aeròbica (VO2 màxim) i què haurem de determinar mitjançant una prova d’esforç amb un professional de la sanitat. A partir de les dades que ens presentin podrem orientar el nostre entrenament dins d’una FC de treball i dins d’una durada acord al nostre objectiu (millora de la capacitat aeròbica o anaeròbica). També, mitjançant el conegut mètode Karvonen, podem estimar (d’una forma més aproximada respecte la fórmula que tots coneixem de 220-edad), la FC a la que hem de còrrer. Així, si treballem a intensitats no superiors al 60%-70% de la nostra FC màxima determinada mitjançant Karvonen estarem fent un treball de caràcter aeròbic.                    

          FC a un % de intensidad = (FC máx. – FC rep) x % de I + FC rep
  
Bibliografia:

-          Thibodeau / Patton “Funcionamiento del corazón” Llibre:  “Estructura y función del cuerpo humano” Ediciones Harcourt, 1998, pp. 228-253
-          Apunts Postgrau Farmacologia, nutrició i suplemenatció a l’esport”  Universitat de Barcelona UB-IL3, 2011 "Fisiologia de l'esport"

No hay comentarios: